Garlic & Lime & garlic & garlic & garlic & garlic & …..

juli 16, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

De een heeft waarschijnlijk extra ruimte op de camping vandaag, de ander wordt gevraagd in een aparte auto richting het vakantieadres in Frankrijk te rijden en sommigen van ons zijn vannacht misschien wel naar de logeerkamer verbannen. Kortom, we hebben ons, mogelijk tot frustratie van onze wederhelften, goed gehouden aan het thema en er zijn heel wat tenen knoflook gebruikt.

Het menu van vandaag:

“Coquilles met prosciutto omwikkeld. Overgoten met een botersaus van Peterselie, knoflook en citroen en geserveerd met een gebakken tomaatje.”

“Een kroketje van garnaal en langoustine, ravioli met een langoustinemousse en een in koflook en citroen gemarineerde langoustine van de BBQ .”

“Een halve Oosterscheldekreeft. Geserveerd met een gegrild balletje van gehakt met citroen blad, wilde knoflookrisotto en een salade van groene asperges (Asparagi in insalata).”

“Taart met citroen- en limoenroom. Geserveerd met rood fruit en een glaasje aardbeienlikeur.”

Een heerlijke ontspannen avond deze keer met genoeg ruimte om eens lekker bij te kletsen. Iets waar, door de hectiek van alledag, te weinig ruimte voor is geweest de laatste tijd. Helaas moest Marcel deze keer verstek laten gaan vanwege andere verplichtingen.

Marcel afwezig betekent automatisch ook een gang minder in het menu. Collin, onze gastheer van de avond had hier een prima oplossing voor. Een paar blaadjes munt uit de tuin, beetje suiker, ijs en spa rood in een glas. Scheutje rum erbij en…………………Mooooooooooooohiiiiiiiiiiitoooooooooooooo!! Lekker muziekje op de achtergrond, vuurkorf aan en lekker chillen. Prima idee!

Ter afsluiting van de avond nog een glaasje champagne. Was er iets te vieren dan? Nee, gewoon omdat het lekker is, omdat het een fijne avond was  en omdat er soms getoost moet worden op de vriendschap.

Iedereen die onze website weleens bezoekt wensen wij een ontzettend fijne vakantie toe, uiteraard boordevol lekker eten en drinken. In oktober komen wij weer samen en zullen wij u opnieuw op de hoogte houden van het thema en het verloop van de avond.

Coming up: Garlic & Lime

juni 20, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

en bij voorkeur biologisch. Dat is het aankomende thema van het Genietschap. Op 15 juli komen we weer bij elkaar, ditmaal bij Collin. Welke gerechten we op tafel zullen toveren houden we nog even geheim. Feit is dat met dit thema onze creativiteit behoorlijk aangesproken zal moeten gaan worden. En daar ligt dan ook meteen de uitdaging. We houden jullie op de hoogte.

Op een mooie lentedag….

juni 20, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

Lammetjes lopen in de wei, in de moestuinen is weer volop activiteit, de aspergestekers zijn weer in het land en de Paashaas is zijn eieren alvast aan het beschilderen. Kortom, het is de tweede week van april en de lente is in volle gang. Een prima moment van het jaar om weer eens bij elkaar te komen met Genietschap Kulinair en te genieten van al het moois dat deze periode ons te bieden heeft. En genieten werd het zeker met het menu dat we hadden samengesteld. Oordeelt u zelf:

“Tweeluik van coquilles met sherrysabayon en gegrilde tonijn op komijnwortel”

“Krokant gebakken asperge met haringdip, gefrituurde asperge met mangosalsa en een crostini met asperge en kaaskrullen”

“Kabeljauw in  koude garing met komkommerbavarois en gegrilde avocado”

“Lamsbiefstukje met Asperges (klassiek, vanilla, dip) en aardappelmousseline”

“Rabarber crumble, Rabarbercompote met Mascarponemouse en rabarber ijs”

Ziet er prima uit, toch? Wij zelf vonden het niet alleen een heel mooi en uitdagend menu maar ook een behoorlijk bewerkelijk menu. Vooral de voorbereidingen namen ditmaal nogal wat tijd en ruimte in beslag. In huize Goedel, voor deze gelegenheid omgetoverd tot huiskamerrestaurant, werd vanaf een uurtje of 17.30 flink gesneden, geschild, geraspt en gehakt (inclusief een vinger). Rond 19.00 uur begonnen de genodigden van vandaag, Yoni, Dave en Sven, binnen te druppelen. Helaas waren er op het laatste moment twee afzeggingen waardoor we deze keer een tafel van acht in plaats van tien hadden. De mensen die wel aanwezig waren hebben het, gezien de goede gesprekken, lege borden en vele lege wijnflessen, erg naar hun zin gehad. Rond de klok van tweeën reed de taxi voor en kon er met veel plezier terug gekeken worden op weer een hele mooie, kulinaire avond.

Romeo en Ingrid, bedankt voor de gastvrijheid (volgende keer inclusief ontbijt??).

En de winnaar is……….

maart 10, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

Helaas niet Genietschap Kulinair! Ondanks alle inspanningen is het ons niet gelukt te eindigen bij de tien finalisten van het ‘Beste Brabants worstenbroodje’.

Het juryrapport hebben wij ondertussen wel ontvangen. Onze broodjes zijn beoordeeld met 67 en 65 punten van de in totaal 100 te behalen punten. Omgerekend dus een 6,7 en een 6,5.  Een score waar we, met maar drie weken ‘worstenbroodervaring’ best trots op mogen zijn.

Het lekkerste Brabantse worstenbroodje.

februari 22, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

Vandaag heb ik namens het Genietschap onze worstenbroodjes ingeleverd. Remko zou eerst gaan, daarna Collin…uiteindelijk was ik de kok die zich in Best mocht melden. In dit filmpje een verslag voor mijn collega Cooks.

Op 17 maart 2011 is het volledige verslag van deze verkiezing te zien op omroep Brabant.

Coming up ………..

februari 19, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

BRABANTS KAMPIOENSCHAP WORSTENBROOD BAKKEN!

Op dinsdag 22 februari 2011 neemt Genietschap Kulinair deel aan het Brabants kampioenschap worstenbrood bakken. Op dit moment zijn wij ons druk aan het voorbereiden. Foto’s en een verslag volgens uiteraard zo spoedig mogelijk.

Favoriete vakantiegerechten

januari 31, 2011 · Posted in Geen categorie · Comment 

Favoriete vakantiegerechten geserveerd op “vreemde bodem”.

Voor een aantal leden van het genietschap in ieder geval op vreemde bodem. Waarom? Marcel en Kyra huizen namelijk in een gezellig appartement in het Gelderse en dus was dit de eerste keer dat het Genietschap buiten Breda zou koken. Nathan, Collin en Romeo zijn in de voormiddag met de trein vertrokken voor deze ‘uitwedstrijd’ waarbij Romeo nog voor enkele versnaperingen voor onderweg had gezorgd. Omdat niemand van het genietschap ooit genoeg lijkt te hebben deed de dönerspecialist op het station uiteindelijk ook nog goede zaken. Aangekomen bij Marcel in Arnhem zijn de heren onder het genot van een glaasje begonnen met de voorbereidingen. Tegen zevenen sloot ook Remko zich aan en was het Genietschap compleet. De avond leek deze keer vooral bij de start in het teken te staan van lekker en lekker veel. De amuse van Collin was  heerlijk en het aantal mosselen en vongoles bedroeg zeker meer dan alleen maar een amuse. Romeo leek de slager en groenteboer vooral de opdracht te hebben gegeven veel ham en vijgen mee te geven voor zijn voorgerecht en de ossenhaas van het tussengerecht van Nathan had in sommige restaurants bijna geserveerd kunnen worden als hoofdgerecht. Vonden wij dit erg? Nee, verre van dat zelfs. Voor de goede dingen in het leven weten wij altijd nog wel een plaatsje vrij te maken dus ook het hoofdgerecht van Marcel, zeewolf, lieten wij ons goed smaken en onder het genot van een kopje espresso en glaasje Vinsanto was er nog een stukje eigengebakken panforte en cantucci van de hand van Remko ter afsluiting. Na het eten nog lekker nagetafeld en tegen enen voldaan en gelukkig weer richting Breda gegaan na wederom een mooie avond. Conclusie: Een uitwedstrijd met een zeer positief resultaat! Marcel, bedankt voor de gastvrijheid!

 Remko

Louisiana Creole Cuisine

januari 18, 2011 · Posted in Louisiana Creole Cuisine · Comment 

LEES HIER ALLES OVER ONZE LAATSTE BIJEENKOMST…….

Louisiana.
Amerikaanse staat aan de golf van Mexico. Bekend van rivier de Mississippi en de bakermat van de Swamp blues. Heeft Louisiana nog meer te bieden? Jazeker! De Louisiana Creole kitchen oftewel Cajun food. Een mooie culinaire mengelmoes die in de loop der jaren is ontstaan door met name de creoolse bewoners van Louisiana en de Franse kolonisten die zich in de loop van de 18e eeuw hebben gevestigd in het zuidelijk deel van Louisiana.

Een stukje geschiedenis.
De Cajun keuken is gebaseerd op de Franse voorouders maar heeft zich ontwikkeld rond de plaatslijke produkten en een gehele eigen stijl van bereiden.De bestanddelen van het Cajun-voedsel werd grotendeels bepaald door wat de Cajuns konden jagen, vangen of kweken. Uit de moerassige rivierarmen haalden ze rivierkreeft, kikkers, kaaimannen en allerlei soorten vis. Deze moerassige gebieden worden ook elk jaar door eenden en andere vogelsoorten als rustpunt of overwinteringsplaats gebruikt. Uit de Golf van Mexico haalden de Cajuns garnalen en weer ándere vissoorten en zij hadden grote groententuinen en hielden kippen en varkens. Zij verbouwden onder andere: zoete aardappelen, Creoolse tomaten, aubergines, pompoen en okra (een groene peulvrucht)

Het meeste Cajun voedsel is sterk gekruid, zorgvuldig op elkaar afgestemd en de basis is altijd: gehakte uien, pepers en selderij. Veel gebruikte ingrediënten, naast de drie basis ingrediënten in de Cajun keuken, zijn onder andere: rijst, cayenne-peper, Creoolse mosterd (een scherpe bruine mosterd), okra (een groene peulvrucht), sassafras (het blad wordt fijngesneden gebruikt als smaakmaker), militon (een peervormige neef van de komkommer) en een grote hoeveelheid verschillende kruiden. (peterselie, tijm, oregano, basilicum) Verder gebruiken de Cajuns Creoolse tomaten, zoete aardappelen, rode bonen, perziken, pecannoten, uitjes en artisjokken en Tabasco (hete pepersaus). Rivierkreeft, krab, oesters, garnalen, witvis, tasso (sterk gekruide hamsoort)gebruiken zij als vlees bij de maaltijd. (Bron: Foobie.nl)

De avond
Het genietschap heeft deze keer, bij Nathan thuis, een mooie invulling gegeven aan het thema. Klassiekers als Gumbo met Funchi, Cajun Jambalaya en New-Orleans pecan-pie kleurden de menukaart. Minder bekende gerechten als toast met gerookte kip, cashewbutter en green pepper-jelly en ‘King’ Creoolse rijst met Black eyed peas en Guadeloupe entrecote slices completeerden deze avond. Een zeer bewerkelijke avond, dat wel. Veel snijwerk, veel afstemming, veel afwas, veel samenwerking maar vooral; veel plezier. Het Genietschap functioneerde vanavond als een goede band. De conclusie van vanavond. Het Genietschap Rocks! Of, in het kader van het thema van vandaag, Genietschap Kulinair played the Blues !!

Remko

Provinciën

mei 28, 2010 · Posted in Geen categorie · Comment 

De bijeenkomst was deze keer anders dan anders. In eerste instantie had iedereen een tafelgast uitgenodigd. Omdat enkele genodigden hadden afgezegd wegens andere verplichtingen werd besloten om de avond eens alleen met de leden van het Genietschap te houden. Eigenlijk ook weleens leuk want dit betekende meer tijd voor  een goed gesprek met elkaar en minder zorgen voor een ander. Het weer werkte uitstekend mee en dus kon er lekker buiten in de tuin gegeten worden.

Het thema werd deze keer als lastig maar uitdagend ervaren. Ieder lid had na afloop van de vorige kookavond twee provinciën toegewezen gekregen om daar deze keer een mooie combinatie van streekgerechten van te maken. Zoals gezegd, niet eenvoudig maar wel verrassend. Wat dacht u bijvoorbeeld van Berenburg scampi’s met een Edammer kaaskoekje, Limburgs Zuurvlees, asperges van de Brabantse wal, een Noordzeescholletje en een heerlijk versgebakken Twentse krentenwegge. De gemaakte combinaties, de receptuur en de begeleidende wijnen zijn uiteraard terug te vinden op de website.

De avond verliep, behalve een wat stroeve start van Marcel ( zijn scampi’s lagen nog in Arnhem en de band van zijn auto was lek), soepel. Zoals al eerder gezegd, er hoefde niet gezorgd te worden dus er stond wat minder druk op de ketel. Lekker rustig op gang komen met een Juupke in de zon, daarna op het gemakje maar wel met volledige concentratie en toewijding de keuken in. Ook deze keer viel weer op dat iedereen het Genietschap als een uiterst serieuze zaak neemt. Niemand maakt zich er gemakkelijk van af en er wordt goed nagedacht over de gerechten en de bijpassende wijnen.

Wat mij betreft mogen we dan ook deze keer weer terug kijken op een zeer geslaagde, gezellige avond met een hoop plezier, goede gesprekken en uiteraard mooie gerechten en lekkere wijnen. Heren, wederom enorm bedankt!

Remko

Datum: mei 2010

Bier

maart 28, 2010 · Posted in Geen categorie · Comment 

Vandaag was het Genietschap voor het eerst in de volledig vernieuwde samenstelling, d.w.z. niet meer met zijn drieën maar met zijn vijven. Romeo had al een keer meegekookt en voor Marcel was vandaag de vuurdoop. Ook de partners waren vandaag van de partij en dus hadden we een gezellig grote tafel bij Collin thuis. Wel even wennen, koken voor zes personen of voor tien is toch wel weer een verschil en vraagt om wat betere mis en place en meer organisatievermogen in de keuken. We hebben het er goed vanaf gebracht.

Zoals het thema al aangeeft was het vandaag vooral bier wat de klok sloeg. Niet alleen als begeleidende drank maar vooral ook in de gerechten.  Zo werd er vandaag o.a. geserveerd; versgebakken bierbrood met bietenrelisch, een vispotje met Christoffel blond, Ossobuco gestoofd in Mc Chouffe en een sabayon van Brusselse kriek. De uitgebreide menukaart en receptuur is uiteraard weer terug te vinden op de website.

Het was een gezellige avond. De dames konden lekker kletsen aan tafel en wij konden ons heerlijk uitleven in de keuken. Persoonlijk vond ik het een erg leuk thema en over het algemeen kunnen we denk ik stellen dat er weer mooie gerechten zijn geserveerd.  Niks mislukt? Natuurlijk wel! Maar daar zeggen we natuurlijk niets over. Als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat je daar niets over moet zeggen tegen de gasten maar er gewoon een mooi verhaal van moet maken aan tafel. Romeo en Marcel hebben laten zien een aanwinst te zijn voor het Genietschap. Niet alleen omdat ze dezelfde passie delen als de overige leden maar ook omdat het gewoon twee hele gezellige kerels zijn. We kunnen weer terugkijken op een mooie avond en ik kijk alweer uit naar de volgende keer. Het thema zal dan zijn “Provinciën”’. Ben benieuwd wat er dan weer op tafel komt.

Remko

Datum: maart 2010

Volgende pagina »