Louisiana Creole Cuisine

januari 18, 2011 · Posted in Louisiana Creole Cuisine 

LEES HIER ALLES OVER ONZE LAATSTE BIJEENKOMST…….

Louisiana.
Amerikaanse staat aan de golf van Mexico. Bekend van rivier de Mississippi en de bakermat van de Swamp blues. Heeft Louisiana nog meer te bieden? Jazeker! De Louisiana Creole kitchen oftewel Cajun food. Een mooie culinaire mengelmoes die in de loop der jaren is ontstaan door met name de creoolse bewoners van Louisiana en de Franse kolonisten die zich in de loop van de 18e eeuw hebben gevestigd in het zuidelijk deel van Louisiana.

Een stukje geschiedenis.
De Cajun keuken is gebaseerd op de Franse voorouders maar heeft zich ontwikkeld rond de plaatslijke produkten en een gehele eigen stijl van bereiden.De bestanddelen van het Cajun-voedsel werd grotendeels bepaald door wat de Cajuns konden jagen, vangen of kweken. Uit de moerassige rivierarmen haalden ze rivierkreeft, kikkers, kaaimannen en allerlei soorten vis. Deze moerassige gebieden worden ook elk jaar door eenden en andere vogelsoorten als rustpunt of overwinteringsplaats gebruikt. Uit de Golf van Mexico haalden de Cajuns garnalen en weer ándere vissoorten en zij hadden grote groententuinen en hielden kippen en varkens. Zij verbouwden onder andere: zoete aardappelen, Creoolse tomaten, aubergines, pompoen en okra (een groene peulvrucht)

Het meeste Cajun voedsel is sterk gekruid, zorgvuldig op elkaar afgestemd en de basis is altijd: gehakte uien, pepers en selderij. Veel gebruikte ingrediënten, naast de drie basis ingrediënten in de Cajun keuken, zijn onder andere: rijst, cayenne-peper, Creoolse mosterd (een scherpe bruine mosterd), okra (een groene peulvrucht), sassafras (het blad wordt fijngesneden gebruikt als smaakmaker), militon (een peervormige neef van de komkommer) en een grote hoeveelheid verschillende kruiden. (peterselie, tijm, oregano, basilicum) Verder gebruiken de Cajuns Creoolse tomaten, zoete aardappelen, rode bonen, perziken, pecannoten, uitjes en artisjokken en Tabasco (hete pepersaus). Rivierkreeft, krab, oesters, garnalen, witvis, tasso (sterk gekruide hamsoort)gebruiken zij als vlees bij de maaltijd. (Bron: Foobie.nl)

De avond
Het genietschap heeft deze keer, bij Nathan thuis, een mooie invulling gegeven aan het thema. Klassiekers als Gumbo met Funchi, Cajun Jambalaya en New-Orleans pecan-pie kleurden de menukaart. Minder bekende gerechten als toast met gerookte kip, cashewbutter en green pepper-jelly en ‘King’ Creoolse rijst met Black eyed peas en Guadeloupe entrecote slices completeerden deze avond. Een zeer bewerkelijke avond, dat wel. Veel snijwerk, veel afstemming, veel afwas, veel samenwerking maar vooral; veel plezier. Het Genietschap functioneerde vanavond als een goede band. De conclusie van vanavond. Het Genietschap Rocks! Of, in het kader van het thema van vandaag, Genietschap Kulinair played the Blues !!

Remko

Comments

Leave a Reply