De naam verklaard

“Gisteren toch een lekker steak klaargemaakt op de bbq joh, lekkere wijn erbij, heerlijk!” “Nou ik heb ook genoten. Ik ben lekker naar de toko geweest en heb daarna thuis broodjes bahpao en een pannetje rendang gemaakt” “En jij. Heb jij nog iets gedaan van het weekend?” “Jazeker. Ik ben gisteren lekker uit eten geweest. Geweldig menu! Vooraf had ik een tartaartje van tonijn, daarna een heerlijke mosterdsoep en toen een ………….En die Sauvignon “blanc die ze schonken, super gewoon”

Ja, zo gaan de gesprekken ongeveer als we elkaar op verjaardagen, aan de telefoon of in de kroeg spreken en zo moet het ook ongeveer gegaan zijn toen we besloten om gezamenlijk wat meer te gaan doen met onze gedeelde passie; genieten van goed eten en drinken. Op 1 januari 2007 werd Genietschap Kulinair geboren.

Waarom hebben wij bij het oprichten van onze kookclub gekozen voor de naam ‘Genietschap Kulinair’  zult u zich wellicht afvragen. Hier volgt een korte uitleg. Het woord kulinair spreekt natuurlijk voor zich. Alle leden van het genietschap  zijn behoorlijk Bourgondisch ingesteld en lekker eten en drinken neemt een voorname plaats in het leven van hen in.

Het woord kulinair is anders geschreven zult u misschien denken. We hebben er echter bewust voor gekozen om kulinair met een ‘k’ te schrijven. Zoals u ziet zijn de eerste drie letters van het woord dikgedrukt. Het vormt het woord ‘kul’. Kul is een echt Bredaas woord en betekent zoiets als mansheer of kerel (officieel uit het Ginneken). Onze club bestaat enkel uit  mannen en allen uit Breda. Een duidelijk verhaal lijkt ons.

Maar hoe zit het dan met het woord genietschap vraagt u zich wellicht af. Een genootschap is volgens de Dikke van Dale een vereniging ter bevordering van de wetenschap. Dit gaat ons wat te ver. Natuurlijk is ons doel om steeds beter te leren koken en al doende meer kennis te vergaren over wijnen en spijzen. We hebben echter ook een primair doel namelijk, GENIETEN. Het woord ‘genietschap’ past ons daarom beter dan ‘genootschap’.

Wij zijn van mening dat er tijdens het leven zoveel mogelijk moet worden genoten en willen dit dan ook terug laten komen in de naam van onze kookclub. Plaats de dikgedrukte woorden achter elkaar en er staat: “Geniet Kul”. En dat is precies wat we doen.