Citroenijs

februari 10, 2011 · Posted in  
Posted 10 februari 2011 by Remko

Posted in : Cuisines :

Ingredients

  • 1 vanillestokje
  • 2,5 dl. slagroom
  • 5 dl. melk
  • 2 teaspoons geraspte citroenschil
  • 2 teaspoons geraspte sinaasappelschil
  • 8 eierdooiers
  • 170 grams kristalsuiker
  • 5 tablespoons gezeefd citroensap
  • 5 tablespoons gezeefd sinaasappelsap

Directions

Bereidingswijze (10 pers.)

Splijt het vanillestokje, schraap het merg eruit en doe het stokje met het merg, de room, melk, citroenschil en sinaasappelschil in een pan. Laat het mengsel langzaam aan de kook komen, neem de pan van het vuur en laat het mengsel 15 minuten trekken.

Klop de eidooiers en de suiker in een kom door elkaar en giet er al kloppend het warme roommengsel door. Roer vervolgens het citroen en sinaasappelsap er door. Giet het mengsel in een schone pan, zet die op matig tot laag vuur en blijf 25 minuten roeren tot het mengsel gebonden is en als een laagje op de bolle kant van een lepel blijft hangen. Laat het even afkoelen, giet het dan in een schone kom, dek die af en zet 2,5 uur in de koelkast. Zeef de inhoud en maak er volgens gebruiksaanwijzing in een ijsmachine ijs van.

Als je geen ijsmachine hebt kun je het mengsel ook 2 tot 3 uur, of tot het mengsel aan de randen bevroren is, in een ondiepe metalen bak in de vriezer zetten. Schep het ijs in een kom en klop het met een elektrische mixer glad. Schep het terug in de bak en vries het opnieuw in. Herhaal dit 3x. Giet het mengsel voor de laatste invriesfase in een luchtdicht afsluitbare baken dek het oppervlak af met een stuk bakpapier alvorens het deksel erop te doen. Neem uit de vriezer en schep ijs met een hete ijslepel.

Benodigde kookspullen

  • Mesje om te schrapen
  • Maatbeker
  • Pan (2x)
  • Roerattribuut, lepel, Spatel
  • Mixer
  • Rasp
  • Metalen bak
  • Bakpapier

Comments

Comments are closed.