Creoolse jambalaya met chorizo, kip, spek en garnalen

februari 10, 2011 · Posted in  
Posted 10 februari 2011 by Remko

Posted in : Cuisines :

Ingredients

  • 500 grams Langkorrelrijst
  • 2 tablespoons olijfolie
  • 200 grams magere spekreepjes
  • 500 grams gepelde garnalen
  • 600 grams kipfilet in blokjes
  • 4 tablespoons roomboter
  • 4 fijngesneden grote uien
  • 2 selderijstengels, in halve ringetjes gesneden
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode paprika's in blokjes gesneden
  • 2 groene paprika's in blokjes gesneden
  • 2 grote tomaten, in blokjes gesneden
  • 6 bosuitjes, fijngesneden
  • 4 tablespoons fijngehakte peterselie
  • 12 dl. kippenbouillon
  • 2 mespunten suiker
  • 2 mespunten gedroogde, gemalen trassi
  • 2 teaspoons paprikapoeder
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 4 laurierbladeren
  • 2 teaspoons zout
  • 2 teaspoons witte peper
  • 2 teaspoons zwarte peper
  • 2 teaspoons tijm
  • 2 teaspoons kurkuma
  • 4 teaspoons gedroogde oregano
  • 4 teaspoons cayennepeper

Directions

Voorbereiding

Maak 6dl kippenbouillon van een tablet. Verwarm de oven voor op 200C. Meng de kruiden door elkaar. Snij de chorizo in plakken in `kwartjes`. Snij de uien fijn, de selderijringen, pel de knoflookteentjes, snij de paprika`s in stukjes en ook de tomaten.

Bereidingswijze (8 pers.)

Doe olie in de pan en bak de chorizo met de spekreepjes op een matig vuur in 8 minuten bruin. Schep de chorizo en spek met een schuimspaan uit de pan op een bord. In het vet de uien aanzetten en met de paprikablokjes en selderijringen in 4 minuten bakken, onder toevoeging van de paprikapoeder. Dan de geperste knoflook toevoegen en even doorroeren. Daarna het mengsel met de schuimspaan uit de pan, op het bord met de chorizo en spek, scheppen.

In de resterende olie de in blokjes gesneden kipfilet braden tot het na 3 minuten mooi bruin is. Dan het kruidenmengsel er goed doorheen roeren. Vervolgens de chorizo, spek, uien en paprika in de pan terugscheppen bij de kip en even door elkaar roeren. Doe dan de tomatenblokjes en tomatenpuree plus suiker bij het mengsel en giet de bouillon erbij. Doe ook het klontje boter in de pan. Laat het geheel aan de kook komen. Als het kookt de rijst er door heen roeren en even twee minuten laten doorkoken.

Zet de over op 175C en plaats de ovenbestendige pan met deksel in de oven en laat deze in 25 minuten garen. Controleer halverwege of het gerecht niet te droog wordt. Doe er desnoods max. 100 ml water erbij, maar laat het niet te nat worden! Dus zoek naar balans.

Na 25 minuten, de garnalen, bosuitjes en peterselie toevoegen en licht doorroeren. Plaats de pan nog 5 minuten terug in de oven. Neem de pan uit de oven en laat het geheel 3 minuten in de pan staan.

Comments

Comments are closed.